Ponedjeljak - Petak: 6.30 - 21hSubota: 6.30 - 21h

URODINAMIKA

Urodinamsko ispitivanje je skup pretraga kojima se utvrđuju funkcije donjeg urotrakta (mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi). Urodinamika je zlatni standard u otkrivanju poremećaja mokrenja. Metoda je jednostavna, neinvazivna, jeftina i na temelju nje se donosi odluka hoće se pacijent izlagati nekim invazivnim pretragama.

Urodinamskim ispitivanjem dobivamo informacije o:

  • Kapacitetu mokraćnog mjehura (Cistometrija)
  • Tlaku i volumenu mokraćnog mjehura ( Cistometrija)
  • Protoku mlaza urina ( Mikciometrija ili uroflow )
  • Neurološkom poremećaju mokrenja ( Elektromiografija)

Kako se izgleda urodinamski test?

Od vas će se tražiti da se mokrite u posebnu opremu koja će omogućiti mjerenje. Računalo se koristi za automatsko mjerenje količine i protoka, stvarajući grafikon koji prikazuje sve promjene. Rezultati testa pokazat će imate li slabe mišiće mjehura ili neku vrstu blokade.

JE LI TESTIRANJE URODINAMIKOM BOLNO?

Urodinamski test može biti nelagodan, osobito u vrijeme umetanja, premještanja i uklanjanja katetera mokraćnog mjehura (cijev umetnuta u mokraćni mjehur kroz uretru).

MIKCIOMETRIJA

Mikciometrijom (uroflow) se mjeri mlaz urina kod pacijenta koji učestalo mokri, otežano mokri ili ima problema sa inkontinencijom. Mikciometrijom dobivamo uvid u funkciju mokraćnog mjehura i mokraćne cijevi. Metoda je neinvazivna.

Cistometrija

Cistometrijom se mjeri tlak u mokraćnom mjehuru tijekom mokrenja. Kroz mokraćnu cijev u mokraćni mjehur se uvodi kateter, a drugi kateter se postavlja u anus. Mjehur se nakon toga puni fiziološkom otopinom 20-30 minuta. Tijekom punjenja mjere se tlakovi u mokraćnom mjehuru i debelom crijevo. Analizom prikupljenih podataka dobivamo sljedeće informacije:

  • Kapacitet mokraćnog mjehura
  • Kako pacijent kontrolira mjehur
  • Rastezljivost mjehura

Elektromiografija sfinktera

Elektromiografija je pretraga kojom mjerimo živčane impulse mišića mokraćnog mjehura i mokraćnoj cijevi. Pretraga nam otkriva povezanost neurološkog poremećaja sa problemom mokrenja.

urodinamikamikciometrija

RADNO VRIJEME

Pon - Pet6:30 - 21h
Sub6.30 - 21h
NedNe radimo