Ponedjeljak - Petak: 6.30 - 21hSubota: 6.30 - 21h

ULTRAZVUK LIMFNIH ČVOROVA

Ultrazvuk limfnih čvorova je pretraga koja omogućuje procjenu izgleda, veličine, oblika i odnosa limfnih čvorova s okolnim tkivima. Najčešći razlog za naručivanje na ultrazvuk limfnih čvorova je njihovo povećanje, bol ili kožne promjene u području limfnog čvora. Najčešći uzrok limfadenopatije je upala na mjestu gdje se nalaze čvorovi. Najopasniji uzroci povećanja čvorova su tumori i neoplazme, uzrokovane bolestima kao što su Hodgkinova bolest i ne-Hodgkinov limfom ili metastaze u limfnim čvorovima.

KADA NAPRAVITI ULTRAZVUK LIMFNIH ČVOROVAR

  • Povećane limfne čvorove veće od 10 mm potrebno je pregledati ultrazvukom.
  • Kada se pacijenti žale na bolove u području limfnih čvorova potrebno je napraviti ultrazvučni pregled.

Bol u limfnim čvorovima može biti povezana s brzim oticanjem limfnih čvorova. Štoviše, ako se unutar limfnih čvorova nađu kožne lezije, to je također pokazatelj za obavljanje ultrazvučnog pregleda limfnih čvorova.

Nisu svi simptomi koji ukazuju na potrebu ultrazvučnog pregleda limfnih čvorova povezani s ozbiljnom bolešću. No, neovisno o tome koji su limfni čvorovi povećani, potrebno je napraviti ultrazvuk kako bi se utvrdio uzrok problema. Bakterije, virusne infekcije, bolesti poput leukemije ili lupusa (autoimuna bolest).

LIMFNI ČVOROVI KOJI SE NAJČEŠĆE PREGLEDAVAJU

  • Limfni čvorovi vratnog područja
  • Limfni čvorovi pazuha (aksilarni limfni čvorovi)
  • limfni čvorovi prepona (ingvinalni limfni čvor)

Ako primijetite povećane limfne čvorove, koji se obično manifestiraju kao potkožni, često bolni i pomični mali čvorovi, potrebno ih je pregledati ultrazvukom. Ultrazvučna slika patološki promijenjenih limfnih čvorova često nam omogućuje naslutiti zašto su povećani, a ponekad i sugerirati radi li se o akutnoj ili kroničnoj bolesti.

RADNO VRIJEME

Pon - Pet6:30 - 21h
Sub6.30 - 21h
NedNe radimo