Ponedjeljak - Petak: 6.30 - 21hSubota: 6.30 - 21h

ULTRAZVUK DOJKI

Ultrazvučno snimanje dojke koristi zvučne valove za stvaranje slika unutarnjih struktura dojke. Koristi se za pomoć pri dijagnosticiranju kvržica u dojkama ili drugih abnormalnosti koje se uoče tijekom fizičkog pregleda ili na mamografiji ili MRI dojke. Mnoge abnormalnosti otkrivene ultrazvukom dojke nisu rak (lažno pozitivni rezultati). Ultrazvuk je siguran, neinvazivan i ne koristi zračenje. Ovaj pregled zahtjeva malo ili nimalo posebne pripreme. Morat ćete se skinuti od struka naviše.

Ultrazvučno snimanje je neinvazivna medicinska pretraga koja pomaže liječnicima u dijagnosticiranju i liječenju zdravstvenih stanja. Sigurno je i bezbolno.Proizvodi slike unutrašnjosti tijela pomoću zvučnih valova. Ultrazvučno snimanje naziva se i sonografija. Koristi malu sondu i gel koji se postavlja izravno na kožu. Zvučni valovi visoke frekvencije putuju od sonde kroz gel u tijelo. Sonda prikuplja zvukove koji se odbijaju. Računalo koristi te zvučne valove za stvaranje slike.

Ultrazvučni pregledi ne koriste zračenje (rendgenske zrake). Budući da ultrazvuk snima slike u stvarnom vremenu, može pokazati strukturu i kretanje unutarnjih organa tijela. Slike također mogu prikazati protok krvi kroz krvne žile. Doppler ultrazvuk je posebna ultrazvučna tehnika koja procjenjuje kretanje materijala u tijelu. Omogućuje liječniku da vidi i procijeni protok krvi kroz arterije i vene u tijelu. Ultrazvuk (UZ) dojke daje sliku unutarnjih struktura dojke. Tijekom ultrazvučnog pregleda dojki, sonograf ili liječnik može koristiti Doppler tehnike za procjenu protoka krvi ili nedostatka protoka u bilo kojoj masi dojke. U nekim slučajevima to može pružiti dodatne informacije o uzroku mase.

PRIPREMA ZA PREGLED

Za ovaj pregled nije potrebna nikakva poslebna potreba. Preporučuje se da se obavi 7. do 10. dana menstrualnog ciklusa. Za razliku od mamografije ultrazvuk dojki ne koristi rendgensko zračenje.

KAKO IZGLEDA PREGLED

Leći ćete na leđa ili na bok na ispitnom stolu. Sonograf može tražiti da podignete rukue iznad glave. Radiolog će vas postaviti na stol za pregled.

Na područje tijela koje se pregledava nanijet će gel na bazi vode. Gel će pomoći sondi da uspostavi siguran kontakt s tijelom. Također uklanja zračne džepove između sonde i kože koji mogu blokirati prolazak zvučnih valova u vaše tijelo. Radiolog postavlja sondu na tijelo i pomiče je naprijed-natrag po području interesa dok ne uhvati željene slike. Obično nema nelagode od pritiska dok pritišću sondu na područje koje se ispituje. Međutim, ako je područje osjetljivo, možete osjetiti pritisak ili manju bol od sonde. Nakon što je snimanje završeno, obrisat ćete ultrazvučni gel s vaše kože. Svi preostali dijelovi brzo će se osušiti.

KORISTI

  • Većina ultrazvučnih pretraga je neinvazivna (bez igala ili injekcija). Povremeno, ultrazvučni pregled može biti privremeno neugodan, ali ne bi trebao biti bolan.
  • Ultrazvuk je široko dostupan, jednostavan za korištenje i jeftiniji od većine drugih metoda snimanja.
  • Ultrazvučno snimanje je iznimno sigurno i ne koristi zračenje.
  • Ultrazvučno skeniranje daje jasnu sliku mekih tkiva koja se ne vide dobro na rendgenskim slikama.
  • Ultrazvuk omogućuje prikaz slike u stvarnom vremenu. To ga čini dobrim alatom za vođenje minimalno invazivnih postupaka kao što su biopsije iglom i aspiracija tekućine.
  • Ultrazvučno snimanje može pomoći u otkrivanju lezija grudi.

RIZICI

  • Standardni dijagnostički ultrazvuk nema poznatih štetnih učinaka na ljude.
  • Tumačenje ultrazvučnog pregleda dojke može dovesti do dodatnih postupaka kao što je kontrolni ultrazvuk i/ili aspiracija ili biopsija.

RADNO VRIJEME

Pon - Pet6:30 - 21h
Sub6.30 - 21h
NedNe radimo